måndag 25 augusti 2008

Satay med gurksallad

fläsk kyckling eller oxfile

marinad
2 tsk thai red curry
1,5 tsk svartpeppar
4 msk rapsolja
2 msk fisksås
2 msk citronjuice
2 msk råsocker

Jordnötssås
4 dl malda jordnötter
1 burk kokosmjölk
4 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk citronjuice
1 msk fisksås

Gurkssallad
1 halv gurka delad på längden
1 st liten rödlök
1,5 dl vatten
3 msk ättikssprit 12 % perstorpättika är 24 % så den spär du hälften hälften
3 msk vitt strösocker
1 tsk salt
1 krm Sambal Olek

  1. Börja med gurksalladen
  2. Dela gurkan på längden 
  3. skeda ur kärnorna med en tesked
  4. Skär den i tunna skivor och lägg i en skål
  5. finhacka rödlöken och lägg i skålen
  6. Häll vatten ättika socker i en kastrull
  7. koka upp
  8. tillsätt salt och sambal Olek
  9. häll den varma lagen över gurkan och löken
  10. Låt stå och dra
  11. Forsätt nu med att marinera köttet
  12. Skär köttet i tärningar
  13. lägg i en skål
  14. blanda marinaden i en skål och häll över köttet du kan också blanda allt i en zippåse och knåda runt lite, det kan ligga i marinaden i ett dygn  i kylskåp...
  15. såsen gör du såhär
  16. blanda kokosmjölk, currypasta, socker,  citron, fisksås och jordnötter.
  17. Låt sjuda och rör hela tiden det bränner lätt i botten...
  18. Gör riset gärna jasminris det bränner också lätt i bottnen..

Inga kommentarer: