Jag tycker kallredningen är absolut lättast,
varmredning är lätt att bränna och att mjölet klumpar sig...
Man har också olika vätskor som man kan göra sås av
tex mjölk eller grädde - vit sås
olika fonder fisk kyckling ox svamp och vatten
sedan finns smaksättare som vitt/rött vin, sherry eller madeira
Varmredning
- smält smör på låg värme i en kastrull
- ta lika delar mjöl och vispa ihop mjölet får inte ta färg men det ska skumma
- fräs ihop i 2 min
- ta kastrullen av plattan och häll i kokande vätska under vispning
- 1 msk smör 1 msk mjöl 2 dl vätska
- koka upp igen och koka 1 min
- klart
vill du ha en gräddsås så ha 1 msk mjöl 1 msk smör 1.5 dl vätska och sedan ,5 dl grädde per msk mjöl
Du kan också göra såsen len och fin med äggula som du först vispar ihop med lite grädde innan du försiktigt häller den i en stråle i såsen
vill du tex göra en skysås använder du dig av kallredning
- rör samman med vatten 1/2 tsk majzenamjöl per dl vätsk
- rör ner i skyn som du har spätt med mjölk/grädde buljong vin för att få smak
- koka upp men inte längre då kan det bli segt
- vill du ha tjockare sås ta i lite mer majzena tunnar lite mer vätska
- det finns färdig redning för ljusa och mörka såser som är jättebra...
Kajsas fejk bernaise
- stek mycket finhackad scharlottenlök el gul lök
- när löken är genomskinlig sockra lite så att den karamelliseras
- skvätt över vit balsamvinäger
- krydda med torkad dragon
- lite vitpeppar
- häll på grädde
- klicka i lite smör
- red med två äggulor
- smaka av med lite cayennepeppar och lite salt
Hollandaise är samma sås men ha inte i dragon utan citron istället passar bra till fisk...
Svampsås/viltsås/ grönpeppar
- stek finhackad lök och svamp
- du kan med fördel hälla på lite sherry el madeira som vätska
- häll på lite svampfond
- grädde el mjölk
- brun redning
- soya
- smaka av med salt och peppar
- För att göra en viltsås kan du smaksätta med lite enbär
- lite messmör?! och lite svartvinbärssaft?!
- Grönpepparsås kan göras med eller utan svamp
- lägg grönpepparn i blöt i lite vitt vin
- istället för sherry ta vitt vin el rött för mustigare sås
- istället för svampfond kan du ta oxfond eller kalvfond
- Ja nu tror jag att ni har förstått principen..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar