lördag 23 augusti 2008

Tips - om kött

  1. Salta alltid efteråt, salt drar ut vätska och du kokar köttet istället för att steka det
  2. Torka av köttet så får du finare stekyta
  3. Stek inte kylskåpskallt ta ut köttet en stund innan så att det blir rumstempererat
  4. Fyll inte stekpannan  då kyler ner du ner pannan och köttsaften rinner ut
  5. Allt skivat kött är inte biff, visst kött passar bättre att koka...
  6. Ju tjockare skivor desto lägre temperatur - Ju tunnare skivor desto högre temp
  7. Tänk på att ha jämna skivor i tjocklek
  8. Skär köttet på tvären tvärs över muskelfibrerna
  9. Kött krymper i ugnen 1/4 går bort...
  10. Använd kötttermometer
  11. Tina kött långsamt
  12. Använd lagom stora kärl
  13. Koka är magrast sättet att tillaga kött
Nötkött
  • Framlägg kokas tex köttsoppa
  • Märgpipa kokas tex pepparrotskött eller soppa
  • Bog stek i ugn grytstek(slottstek) eller till gryta
  • Bringa kokas soppa pepparrotskött
  • Rimmad bringa kokas 
  • Entrecóte stek eller grilla ellertill ugnstek
  • Högrev kokas - om den är mör går den att steka eller gryta eller ugnstek
  • dubbelbiff ugnstek eller grillas
  • T-bone stek eller grilla
  • Enkelbiff stek eller grilla
  • File stek eller grilla tex filets mignon, tournedos, cour de file
  • Fransyska ugnstek gryta klassiska slottsteken  rulader
  • Innanlår ugnstek lövbiff
  • Rostbiff hel i ugn eller som skivor som biff
  • Ytterlår gryta eller lövbiff
Griskött
  • Bog hel i ugn eller skivad som schnitzel eller till gryta
  • Bogblad stek i ugn
  • File steka eller grilla
  • Kassler är rökt och rimmad kotlett - ät kall eller stek eller grilla
  • Karre stek grilla eller ugnstek
  • Lägg kokas
  • Revbenspjäll grilla eller stek i ugn
  • Sidfläsk stekt fläsk eller hel i ugn
  • Skinka ugnstek skiva till schnitzel gryta
Lammkött
  • Bog kokas
  • Lägg kokas tex lammfrikase
  • Fransyska lammstek i skär i skivor till att stekas eller grillas
  • Kotlettrad stek eller grilla
  • lammsadel helstek i ugn eller gör kotletter
  • Tunnbringa ungstek eller grilla som revbensspjäll
  • Lårstek som lammstek

Inga kommentarer: